Werkwijze


Foto aanleveren:

Om een goed portret te maken is de kwaliteit van de referentie foto van belang. Hoe beter de kwaliteit, hoe mooier het uiteindelijke resultaat.

Toch hoeven de foto's niet gemaakt te zijn door een professionele fotograaf. Een mooie duidelijke foto die gemaakt is met je smartphone volstaat uitstekend.
Ik werk het liefst met foto's die digitaal worden aangeleverd. Hierdoor kan ik tijdens het tekenen inzoomen waar nodig.
Enkele tips voor het maken van bruikbare foto's:
  • Om de details goed zichtbaar te maken is de belichting van belang. Natuurlijk daglicht is het meest ideaal. Fel zonlicht, flitslicht of juist heel weinig licht doen de referentiefoto geen goed.
  • De foto moet goed scherp zijn bij hoofd van het dier en dan met name de snuit en de ogen.
  • Zorg dat de ogen goed zichtbaar zijn en een mooie twinkeling of glans hebben, dit laat de ogen mooi spreken in het eindresultaat.
  • Wanneer u geen professionele of semi-professionele apparatuur gebruikt is inzoomen vaak funest voor de scherpte van de foto. Voorkom daarom dat u moet inzoomen en kies een standpunt dichtbij het te fotograferen dier.
  • Maak voor een natuurlijk effect de foto op ooghoogte van het te portretteren dier. Uiteraard is het leuk om hiermee te experimenteren. Voor een spannend effect kunt u bijvoorbeeld uw hond op een tafel zetten en zelf een heel lage positie innemen.
  • Als u niet helemaal zeker bent wat een bruikbare foto is voor mij kunt u uiteraard altijd contact opnemen. U kunt mij meerdere foto's toesturen, dan kiezen we samen een geschikte referentie foto.
  • Is de referentiefoto gemaakt door een (professionele) fotograaf? Vraag hem / haar toestemming of de foto gebruikt mag worden.

Op de foto hieronder is de positie van de fotograaf veel te hoog ten opzichte van het hondje. Daarnaast zijn de ogen en de snuit niet goed zichtbaar.

De foto hieronder is uitstekend bruikbaar. De snuit en de ogen zijn goed zichtbaar en er is een mooi lichtje te zien in de ogen. De positie van de fotograaf geeft een spannend effect en de blik van de hond is behoorlijk ondeugend.


Materialen:

Het werk wordt gemaakt met professionele materialen van hoge kwaliteit. De tekening maak ik op pastelpapier (pastelmat) met Panpastell, softpastel (pastel in krijtvorm) en pastelpotloden.

Pastel is een krijtsoort waar op schilderachtige wijze mee gewerkt kan worden.

Het krijt bestaat uit een zeer hoog gehalte pure pigmenten die samen met gips, kalk en kaolien samengeperst zijn. Voor de binding gebruikt men gom. Maar deze hulpstoffen worden slechts in zo klein mogelijke hoeveelheden toegevoegd om de kleur zo helder mogelijk te houden. 

Pastel is zeer poederachtig waardoor het makkelijk uitgewreven kan worden zoals dat met houtskool ook kan. Het is dan ook erg belangrijk om een schilderij gemaakt met pastels ten alle tijden in te lijsten zodat het beschermd is tegen vuil, vocht en aanraking. Daarbij is het gebruik van een passe-partout zeer aan te raden. Dit zorg ervoor dat het pastel niet aan het glas van de lijst plakt.


Zowel de portretten in opdracht als de vrije werken die ik maak worden ingelijst in een simpele lijst inclusief passe-partout. Zo zijn ze beschermd tegen invloeden van buiten en kunt u direct genieten van uw aankoop.

Uiteraard is het ook mogelijk om de werken professioneel te laten inlijsten.